Mobil mamografi aracıyla 10 bin kilometre yol yapıp 1000 kadına hizmet verdiler

Siirt’te meme kanseri taramaları için “Bugün Gel” sloganıyla 5 yıl önce yola çıkan mobil mamografi aracı, 10 bin kilometre yol kat etti.

İl Sağlık Müdürlüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen “Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı” projesi kapsamında kente kazandırılan ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde faaliyet gösteren mobil araç, 40 yaş üzeri 1000 kişiye hizmet verdi.

Vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak adına Tillo, Eruh, Kurtalan, Baykan, Pervari ve Şirvan ilçelerine belli aralıklarla giden ve şu ana kadar 10 bin kilometre yol kateden araçta mamografi çekimi yapılan kadınlardan 51’i şüpheli bulunarak, ilgili kliniklere sevk edildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu İbrahim Teğin, kentte meme kanseriyle mücadele için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Mobil aracın il merkezinin yanı sıra ilçelerde de hizmet verdiğini belirten Teğin, araçta mamografi cihazı, HPV odası ve kayıt odasının bulunduğunu anlattı.

İl Sağlık Müdürlüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle hayata geçirilen “Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı” projesi kapsamında kente kazandırılan ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde faaliyet gösteren mobil araç, 40 yaş üzeri 1000 kişiye hizmet verdi.” />

“Vatandaşları merkeze çekmek yerine onlara hizmeti götürüyoruz”

“Şu ana kadar 1000 kadına meme kanseri yönünde mamografi çekimi yaptık. Bunlardan 51’inde şüphe tespit edip ilgili kliniklere sevklerini sağladık.” diyen Teğin, Siirt merkez ve Kurtalan ilçesindeki KETEM’lerde mamografi cihazlarının bulunduğunu kaydetti.

Mobil aracın özellikle kırsal alanlarda avantaj sağladığını ifade eden Teğin, şöyle konuştu:

“Bu aracı ilçelerimize belli bir planlama dahilinde göndermekteyiz. Öncesinde kaymakamlıkları, toplum sağlığı merkezlerini, hastaneleri bu yönde bilgilendiriyoruz. Planlamamızı yapıyoruz. Aracımız gidip iki hafta veya bir ay boyunca orada kalıyor ve oradaki vatandaşlara hizmet veriyor. Araç tüm teknolojik donanımlara sahip. Yapılan çekimler anlık olarak Ankara’ya düşüyor. Ankara’daki radyoloji uzmanları tarafından değerlendirip 10 gün içinde sonuç ekranımıza tekrar düşüyor. Vatandaşları merkeze çekmek yerine onlara hizmeti götürüyoruz. Çok yararlı bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımıza bu hizmeti götürmekten memnunuz.”

“Anons sistemini kullanarak vatandaşlarımızı çağırıyoruz”

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi KETEM’de görevli Dr. Büşra Eskifuruncu da mobil aracın merkeze gelemeyen kişilere önemli sağlık hizmeti verdiğini bildirdi.

Araçla kırsal yerleşim yerlerini de ziyaret ettiklerini anlatan Eskifuruncu, “İlçelerde hangi kurum müsaitse onun bahçesine gelerek, camilerden, mümkünse belediyenin anons sistemini kullanarak vatandaşlarımızı çağırıyoruz. Araçta, 2-3 hastanın aynı anda taramasını gerçekleştirerek hayatlarına dokunabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Eskifuruncu, araçta sunulan hizmetlerin ücretsiz olduğunu belirtti.

Araçta görevli radyoloji teknisyeni Serap Ercan ise kent genelinde düzenli olarak ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini bildirerek, “40-69 yaş aralığındaki kadın hastalarımızın 2 yılda bir mamografi çekimlerini yapıyoruz. Gelen herkesi kısa sürede işlemlerini tamamladıktan sonra uğurluyoruz.” dedi. (AA)

 

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul’da belediyelere terör soruşturması!

TIKLAYIN | Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

TIKLAYIN | Mansur Yavaş’tan “ikili aday” formülü

TIKLAYIN | Icardi’nin sözleşmesi dondurulacak!

TIKLAYIN | Trafik cezaları artacak, hapis cezası geliyor

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri