Türkiye, denizlerde yeni bir rekora imza attı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının geçen yıl 2 milyar doları aştığını belirterek, “Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk.” ifadesini kullandı. Yumaklı, yazılı açıklamasında, su ürünleri sektörünün, geçen yıl gerçekleştirdiği ihracata ilişkin değerlendirmede bulundu. Denizler ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak üzere Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün önemli faaliyetler yürüttüğünü vurgulayan Yumaklı, bu çalışmalar kapsamında Türkiye’nin su ürünleri üretiminin, başta yetiştiricilikten elde edilen üretim olmak üzere sürdürülebilir şekilde arttığını bildirdi.

DESTEKTEN YARARLANANLARIN SAYISI ARTTI

Bakan Yumaklı, geçen yıl bitkisel ve hayvansal üretimin yanı sıra su ürünleri için de üretim planlamasını uygulamaya başladıklarını anımsatarak, “Planlama dahilinde avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türü, üretim planlaması kapsamına dahil ettik. Bunun yanında, 2003’ten itibaren destekleme kapsamına aldığımız su ürünleri yetiştiriciliğine yine 2024’te yeni destekleme modelimiz kapsamında, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri getirdik. Böylece aile işletmelerimiz ve birlik üyesi işletmelerimiz daha fazla destekten yararlanma imkanına kavuştu.” bilgilerini paylaştı.

2024’TTE 97 ÜLKEYE SU ÜRÜNÜ İHRACATI YAPILDI

Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı olduğuna dikkati çeken Yumaklı, “Su ürünleri sektörümüzün büyümesi, su ürünleri yetiştiriciliği, üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizin su ürünleri ihracatında önemli artış gerçekleşti.” değerlendirmesini yaptı. Yumaklı, Türkiye’nin su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu korumaya devam ettiğini belirterek, son yıllarda su ürünleri ticaretinde ülkenin kendine yeterlilik oranının yüzde 120 seviyesinde olduğuna dikkati çekti. İhracat rakamlarının da bunu açıkça ortaya koyduğunun altını çizen Yumaklı, “Geçen yıl 97 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık. 2023’te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024’te 2 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk.” bilgisini verdi.

LEVREK VE ÇİPURA İLK SIRALARDA

İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının ilk sıralarında levrek ve çipuranın geldiğini aktararak, şunları kaydetti: Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup sürdürülebilirliğini sağlamak, su ürünleri yetiştiriciliğimizi ve ticaretimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emeği ve katkısı bulunan balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum.

Related Posts

Akaryakıta zam geldi mi? İşte güncel benzin ve motorin fiyatları

Akaryakıta gelen indirimlerden sonra güncel tabela ne durumda? 11 Mayıs 2025 Pazar sabahı akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel İstanbul Avrupa ve Asya yakası, İzmir ve Ankara’da güncel motorin, benzin ve LPG fiyatları sizlerle… 11 Mayıs …

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir