Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’ndan iyi yaşlanma önerileri: Lokmaları azalt adımları çoğalt

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında iyi yaşlanma önerilerinde bulundu. Müftüoğlu’nun aktardığına göre bilimsel araştırmalar net ve açık olarak, yaşımız ilerledikçe gençlik ve yetişkinlik dönemimize oranla “daha çok bitki bazlı” beslenip “daha az kalori” yüklenmemiz yani “daha az yememiz”, diğer bir deyişle “lokma sayımızı azaltıp egzersize öncelik vermemiz”, net ve açık anlatımıyla, hayatımıza hareket katıp adım sayımızı yükseltmemiz gerektiğini söylüyor.

Kendisinin de hastalıklarına sık sık söylediği eski önemli bir mottosunun her zaman geçerli olduğuna dikkat çekti:

“‘LOKMALARI AZALT, ADIMLARI ÇOĞALT!’ Bu tavsiye bana göre net ve açık bir ‘İYİ YAŞLANMA KRİTERİ’dir.”

Müftüoğlu şöyle yazdı:

“Neredeyse 50 yıla yaklaşan hekimlik tecrübemin net sonucu şudur: Her türlü fiziksel aktivite özellikle metabolik sağlık için faydalıdır, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı metabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Büyük toplumsal çalışmaların bilimsel verileri de bu bilgiyi doğruluyor. Örneğin, toplam enerji harcaması aynı olduğunda, en çok yürüyüş yapan ve düzenli aktivite yapan kişilerin tip 2 diyabet riskleri önemli ölçüde düşüyor. Peki, yürüyüşün faydası sadece bunlarla mı sınırlı? Hayır! Diğer faydalar için sıradaki kutuya geçebilirsiniz…

Günde yaklaşık 10 bin adım yürümek daha az adım sayısıyla karşılaştırıldığında…

    1. Bunama riskini yüzde 50,
    2. Erken ölüm riskini yüzde 50-70,
    3. Tip 2 diyabet riskini yüzde 44,
    4. Obezite riskini yüzde 31 azaltmakta;
    5. Kanser oluşumunda, uyku apnesinde, reflü sorununda ve major depresyonda ise şaşırtıcı faydalar sağlamaktadır.

Kısacası günümüzün en yaygın sağlık sorunları olan “kronik hastalıklar”ın önlenmesinde egzersiz alışkanlığı özellikle de “günlük düzenli yürüyüşler” ve tabii ki atacağınız adımların sayısı önemli bir belirleyicidir.

Bana göre eğer 50’li yaşlar sonrasında da sağlıklı kalmak ve iyi yaşamak istiyorsanız…

    1. Daha az yiyin, her 10 yılda bir, “günlük kalori tüketiminizi yüzde 5-10 azaltmayı” hedefleyin.
    2. Hayvansal ürünleri azaltıp bitki bazlı beslenmeye ağırlık verin.
    3. Günde en az 7000-7500 adım atmaya çalışın ve bu adımları sadece bir zaman dilimine sıkıştırmak yerine aralıklı olarak gün içine yayın.
    4. Adım sayınızı yavaş yavaş 10 bin adıma yaklaştırın. 5 binin altına düşmesine izin vermeyin.
    5. Haftada ortalama 100-150 dakika boyunca kalp atış hızınızı maksimum kalp atış rakamınızın yüzde 60’ın üzerine çıkarmaya gayret edin. (NOT: Bu maddeyi uygulamaya koymadan önce mutlaka bir tıbbi kontrolden geçmeyi ve doktorunuzun onayını almayı unutmayın.)”

Yazının tamamı için .

(Hürriyet)

 

 

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri