Uzmanı uyardı: Z kuşağının görünmeyen sıkıntısı

Psikolog İlayda Kutevu’dan İklim Değişikliği ve Eko-Anksiyete Üzerine Uyarı

Uzm. Klinik Psikolog İlayda Kutevu, iklim değişikliğinin çevre üzerindeki etkilerinin yanı sıra ruh sağlığına da zarar verdiğini belirtti. Kutevu, ‘eko-anksiyete’ kavramını açıklarken, bu kavramın sürekli ve derin kaygıyla karakterize olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin yol açabileceği belirsizlik, umutsuzluk, suçluluk ve çaresizlik gibi duyguların bireylerde yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, afetlerin psikolojik etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Özellikle sel, kasırga, yangın gibi ekstrem hava olaylarının ardından görülen travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve akut stres bozukluğu gibi sorunların arttığını belirten Kutevu, bu tür olaylardan etkilenen bireylerde maddi kayıpların yanı sıra ciddi psikolojik sorunların da ortaya çıktığını ifade etti.

Uzm. Klinik Psk. Kutevu, çocukların çevresel tehditlere karşı daha hassas olduğunu ve doğanın çocuklar için sadece oyun alanı değil, aynı zamanda güvenlik ve aidiyet duygusunun kaynağı olduğunu belirtti. Bu nedenle, doğanın tehdit altında olması çocuklarda travma etkisi yaratabileceğine dikkat çekti.

İklim krizinin ruh sağlığı üzerindeki etkileriyle başa çıkmak için bireysel çabaların yanı sıra toplumsal dayanışmanın ve sistematik çözümlerin önemli olduğunu vurgulayan Kutevu, eko-anksiyete yaşayan bireylerin güvenilir bilgi kaynaklarına erişebilmesi gerektiğini söyledi.

Doğa ile duygusal bağ kurmanın ruh sağlığını destekleyici bir etken olduğunu belirten Uzm. Klinik Psk. Kutevu, insanın doğayla olan bağının, iklim krizine karşı hem bireysel hem toplumsal düzeyde iyileşmenin anahtarı olduğunu vurguladı.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.