SIPRI raporu: Türkiye’nin askeri harcamaları 25 milyar dolar oldu

Türkiye’nin Askeri Harcamaları, 2024 Yılında 25 Milyar Dolarla 17. Sırada




İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2024 yılı özelinde küresel askeri harcamaları gösteren yıllık raporu yayımlandı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke geçtiğimiz yıl savunma harcamalarını artırdı. Savunma harcamaları küresel ölçekte yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolar ile yeniden rekor kırdı. Bu, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en yüksek yıllık artış.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Artış Trendinde




SIPRI raporuna göre Türkiye’nin askeri harcamaları 2015 ile 2024 arasındaki dönemde yüzde 110’luk artış gösterdi. Türkiye, 2024 yılında toplamda 25 milyar dolar harcama gerçekleştirdi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 12’lik artış anlamına geliyor. Yapılan harcama, gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı ise yüzde 1,9 olarak gerçekleşti.



NATO, üye ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırmalarını bekliyor. Bu bağlamda SIPRI raporuna göre Türkiye, bu eşiği ıskalamış durumda. Ancak bu oranlar hesaplamalara göre değişkenlik gösterebiliyor. NATO’nun kendi verilerine göre Türkiye, 2024’te yaklaşık 22,7 milyar dolar harcayarak yüzde 2,09 oran yakaladı.

Küresel Silahlanma Trendi Yükselişte




Üst üste ikinci yıl boyunca, dünyanın beş coğrafi bölgesinin tamamında askeri harcamalar arttı. Bu durum, dünya genelinde artan jeopolitik gerilimleri yansıtıyor. Küresel harcamalardaki on yıllık artış eğilimi, kısmen Avrupa’daki harcamaların yükselmesine — özellikle süregelen Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle — ve Orta Doğu’daki artışa — Gazze’deki savaş ve bölgesel çatışmaların etkisiyle — bağlanabilir. Ayrıca birçok ülke, askeri harcamalarını artırma taahhüdünde bulundu; bu da önümüzdeki yıllarda küresel harcamalarda daha fazla artışa yol açacak.



Rapora göre ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan’ın askeri harcamalarının küresel harcamaların yüzde 60’ını oluşturduğu görülüyor. ABD, 997 milyar dolar harcama yaparken onu 314 milyar dolar ile Çin, 149 milyar dolar ile Rusya, 88,5 milyar dolar ile Almanya ve 86,1 milyar dolar ile Hindistan takip etti.

Ukrayna, GSYİH’sının yüzde 34’ünü savunmaya ayırarak en fazla askeri harcama yapan ülke oldu. Ülkenin harcamaları ise yüzde 64,7 milyar dolar oldu.

İsrail’in Yoğun Askeri Harcamaları

Öte yandan Türkiye’yi de yakından ilgilendiren İsrail ise harcamalarını artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 46,5 milyar dolar harcama yapan İsrail, sadece bir yılda yüzde 65’lik artış kaydetti. Bu artışın nedeni olarak ise Gazze’de devam eden savaş ve Lübnan’daki Hizbullah ile artan gerilim gösteriliyor.

Related Posts

Samsung, interaktif dokunmatik özelliğe sahip 4K projektörünü satışa sundu

Samsung, sektörün ilk interaktif üçlü lazer ultra kısa mesafeli (UST) projektörü olan The Premiere 5‘i satışa sundu. Samsung The Premiere 5’in benzersiz interaktif dokunmatik özelliği, iş, eğitim ve ev eğlencesi gibi çeşitli kullanım durumlarında …

Türkiye’nin en ucuz elektriklisi olabilir! iCAR tanıtıldı

Chery ve internet tabanlı teknoloji şirketi SmartMi Tech’in ortak çalışmasıyla kurulan yeni marka iCAR, 2025 Şangay Otomobil Endüstrisi Fuarı’nda ilk global modeli V23’ü tanıttı. Elektrikli araç pazarında fark yaratmayı hedefleyen iCAR, özgün …

OPPO, Google Cloud Next 2025’te Agentic AI girişimini duyurdu

OPPO, Google Cloud Next 2025 etkinliğinde yeni yapay zeka girişimi Agentic AI’yi tanıttı. Google Cloud iş birliğiyle geliştirilen ve etkinlik kapsamında ilk kez sergilenen “AI Search” adlı araç, çok modlu içeriklerde doğal dille arama yapabilme yeteneğiyle dikkat çekti.

Microsoft’un yapay zeka ile yaptığı reklamı aylarca kimse fark etmedi

Microsoft, yapay zeka destekli bir reklam filmi yayınladı ve kimse üç ay boyunca bunu fark etmedi. 30 Ocak’ta YouTube üzerinden yayınlanan bir dakikalık Surface Pro ve Surface Laptop reklamı, geçtiğimiz günlerde yapılan resmi açıklamaya kadar …

AB’den akıllı telefonlar için yeni etiket zorunluluğu: Pil ömrü gösterilecek

Avrupa Birliği, tüketicilerin daha bilinçli teknoloji tercihleri yapmasını sağlamak için önemli bir adım atıyor. 20 Haziran 2025 itibarıyla AB sınırlarında satılan tüm akıllı telefon ve tabletlerde, cihazların enerji verimliliği, dayanıklılığı ve …

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir