Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Bilkent Şehir Hastanesi Uzmanından El, Ayak, Ağız Hastalığı Uyarısı

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Nur Özkaya Parlakay, yaz tatiline girilmesiyle birlikte çocuklarda sık görülen el, ayak, ağız hastalığına karşı aileleri uyardı. Prof. Dr. Parlakay, yaptığı açıklamada el, ayak, ağız hastalığının çoğunlukla 10 yaş altındaki çocuklarda görüldüğünü ancak nadir durumlarda erişkinleri de etkileyebileceğini belirtti.

Hastalığın en sık nedeninin koksaki ve enterovirüs grubu virüsler olduğunu vurgulayan Parlakay, enfeksiyonun solunum, damlacık, temas ve dışkı yoluyla bulaşabileceğine dikkat çekti. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, düşkünlük, ateş, vücutta sivilce gibi su dolu kabartılar bulunmaktadır.

El hijyenine ve beslenmeye özen göstermenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Parlakay, enfeksiyonun kuluçka süresinin yaklaşık üç gün olduğunu ve çocukların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirtti. Hastalık sırasında asitli, acı, ekşi ve sert gıdalar yerine yumuşak ve sıvı gıdaların tercih edilmesi gerektiğini ekledi.

Parlakay, hastalığın genellikle hafif seyrettiğini ancak bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. Bu nedenle çocukların ateşi, sıvı alımı ve genel durumunun yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yaz tatilinde ailelere mavi bayraklı plajları tercih etmeleri konusunda tavsiye veren Parlakay, çocukların deniz öncesi ve sonrası banyo yapmalarının, el ve vücut hijyenlerinin sağlanmasının önemini vurguladı. Ayrıca, güvenli plaj ve havuzları Sağlık Bakanlığının internet sitesinden takip edebileceklerini belirtti.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor