Doğrudan satışlar hakkında yönetmelik taslağıyla gerekçesiz cayma!

Ticaret Bakanlığı Yönetmelik Taslağına Göre Doğrudan Satışlarda Cayma Hakkı Süresi Artırıldı

Ticaret Bakanlığı, yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketicilere satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı tanıdı.

Ürün veya hizmetlerin doğrudan tüketiciye kişisel iletişim yoluyla satılmasına imkan veren doğrudan satış sistemine yönelik yapılan düzenleme, doğrudan satışın artan popülaritesi ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirildi.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, tüketicinin ürün iadesi hakkının önemine vurgu yaparak, “Doğrudan satış sisteminde tüketicinin aldatılması gibi durumların önüne geçilerek cayma süresi 14 günden 30 güne çıkarıldı” dedi.

HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERMEDEN ALIŞVERİŞTEN VAZGEÇME HAKKI

Güllü, yeni düzenlemenin hem tüketiciyi hem de doğrudan satış yapan kişileri koruduğunu belirterek, sektörde güvenilirliğin artmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.

Düzenleme kapsamında tüketicilere hiçbir gerekçe göstermeden 30 gün içinde alışverişten vazgeçme hakkı tanındığını belirten Güllü, bu süre içinde satıcıların ödemeleri masraf yansıtmadan iade etmek zorunda olacağını ve kullanılmamış ürünleri geri almakla yükümlü olacaklarını ifade etti.

Güllü, doğrudan satış şirketlerinin faaliyet gösterebilmesi için “satış yetki belgesi” almasının zorunlu hale getirilmesinin, tüketiciyi koruma ve mağduriyetleri önleme amacına hizmet edeceğini belirtti.

Bunun yanı sıra, doğrudan satış şirketlerinin tüketicilere ürün ve hizmetlerle ilgili bilgileri açık ve anlaşılır bir şekilde iletmekle yükümlü olacaklarını vurgulayan Güllü, bu düzenlemenin tüketicinin bilgilendirme hakkını desteklediğini söyledi.

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU TÜKETİCİYİ KORUYACAK

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de, “Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın tüketicileri koruma amacı güttüğünü belirterek, tüketicinin 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin satıştan cayma hakkının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Bulgaristan iş dünyasında güven arttı, enflasyon düştü

Bulgaristan’da iş dünyası güven göstergesi, 2025 Haziran’ında bir önceki aya göre hafif bir yükselişle 18,2’den 18,4’e çıktı. Bu artışta, sanayi girişimcilerinin mevcut üretim faaliyetlerini daha olumlu değerlendirmesi etkili oldu. Üretim …

Altının tahtı sallandı! İşte haftanın en çok kazandıran yatırım araçları

Haziran ayının son haftasında finansal piyasalarda yatırım araçlarının performansı belli oldu. Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı hisse senedi fonları olurken, altın fiyatlarında düşüş dikkat çekti. BIST 100 ENDEKSİ YÜKSELDİ Borsa İstanbul’da …

Dünya ticaretinde dengeler değişiyor!: Çin cari fazlasında yeni rekor kırıldı

Çin, 2025 yılının ilk çeyreğinde 165,4 milyar dolarlık rekor bir cari fazla açıklayarak küresel piyasalarda dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre üç kattan fazla artış gösteren bu rakam, ülkenin dış ticaretindeki güçlü seyrini …

İşsizlik de istihdam da azaldı: Macaristan’da ekonomik paradoks

Macaristan ekonomisinden gelen son verilere göre, ülkenin işsizlik oranı mart-mayıs 2025 döneminde %4,3 olarak kaydedildi. Bu oran, geçen yılın aynı dönemindeki %4,4 seviyesine göre küçük bir iyileşme gösteriyor. Ulusal İstatistik Ofisi tarafından …

Emekliye Temmuz zammı müjdesini verdi: Meclis kararını açıkladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif” olan “torba teklif” dün görüşüldü. Muhalefet, ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren teklifi görüşürken sert …

Hazine’den 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası sermaye piyasalarında 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası (sukuk) ihraç edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ihraç sonucuna ilişkin bilgi verildi. Uluslararası sermaye piyasalarında kira …