Amerikalı BofA’dan tarih tahmini: Türkiye’de faiz indirimi ne zaman başlayacak?

Amerikalı Bankası BofA’dan Türkiye İçin Faiz İndirimi Tahmini

Amerikalı yatırım bankası Bank of America (BofA), Türkiye’de ilk faiz indiriminin temmuz ayında gerçekleşeceğini öngördüklerini açıkladı. BofA, yıl sonu politika faizi tahminini de yüzde 36’dan yüzde 38’e çıkardıklarını kaydetti.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Bank of America (BofA) ekonomistleri, Türkiye’de ilk faiz indiriminin Haziran yerine temmuz ayında gerçekleşmesini bekliyor. BofA aynı zamanda, enflasyonun yukarı yönlü bir sürpriz yapması halinde indirimin Eylül’e ötelenebileceğini ve bu durumda ekonominin resesyona girebileceği tahmininde bulundu.

“Merkez Bankası rezervlerinin hangi seviyede olacağı da faiz kararını etkileyecek”

Raporda ayrıca “Bu kararı alırken sadece enflasyon değil, rezerv verilerinin de önemli olacağını düşünüyoruz” denildi. Faiz kararının verilere bağlı olacağının altı çizilen değerlendirmede, şu ifadeler kullanıldı: “Enflasyon düşmeyi sürdürür ve rezerv artışı yeniden başlarsa, TCMB faiz indirimlerine devam edebilir. Baz senaryomuzu ilk faiz indirimini Haziran yerine Temmuz ayında öngörecek, yıl sonu politika faizi tahminimizi de yüzde 36’dan yüzde 38’e çıkaracak şekilde değiştirdik. Ancak enflasyonda yukarı yönlü bir sürpriz olması ya da talebin cari açığı yüksek tutması durumunda indirimler Eylül ayına ötelenebilir. Belirsizlik yüksek, faiz kararı verilere bağlı olacaktır.”

Merkez Bankası politika faizini 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya yükseltmişti.

Related Posts

Zamlar yağmur gibi yağdı: Bir alkol grubuna daha zam geldi

ÖTV’nin güncellenmesiyle birlikte bir alkol grubunun daha vergisine zam geldi.

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …

Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Yeni rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Almanya’da dolandırıcılık girişimleri artıyor ve en çok gençler tuzağa düşüyor. Üstelik en sık kullanılan platform WhatsApp!

Bankalardan yeni ATM düzenlemesi: Pazartesi günü başlıyor!

Bankalar, ATM’lerde para çekme limitlerinde yeni bir döneme geçiyor. Şube içi cihazlarda limitler yükseltilirken, dış mekanlardaki ATM’lerde mevcut uygulama sürecek. Kullanıcılar artık nakit çekimlerinde farklı kurallarla karşılaşacak.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Ekonomist Muhammet Bayram canlı yayında rakam verdi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte en düşük emekli maaşına yapılacak zam için de harekete geçilecek. Ekonomist Muhammet Bayram

Bir ilde toplu ulaşıma yüzde 47 zam geldi

Belediye Meclisi’nde alınan kararla birlikte Afyonkarahisar’da toplu ulaşıma yüzde 47 zam geldi.