Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Genç ve Eğitimli Kullanıcılar, Dolandırıcılık Tehditlerini Fark Etmekte Zorlanıyor!

Dolandırıcılık denince akla genellikle yaşlılar gelir ancak Almanya’da yapılan bir ankete göre, genç ve eğitimli kullanıcılar dolandırıcılık girişimlerini fark etmede diğer kesimlere göre daha yavaş kalıyor. Artık dijital çağın “akıllı telefon kuşağı” bile dolandırıcılık tuzaklarından kaçamıyor.

GASA (Küresel Dolandırıcılık Karşıtı İttifak) ve dolandırıcılık tespit firması BioCatch’in hazırladığı rapora göre Almanya’da yetişkin nüfusun %54’ü son bir yıl içinde en az bir dolandırıcılık girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bu saldırıların sonucunda %19’u para kaybetti ve ülke genelinde toplam zarar 10,6 milyar avroya ulaştı. Kişi başı ortalama kayıp ise 820 avro civarında.

Tuzakların Yeni Adresi: WhatsApp

Artık dolandırıcılar klasik e-posta yöntemlerini terk ederek mesajlaşma platformlarına yöneldi. Son 12 ayda gerçekleşen dolandırıcılık girişimlerinin %84’ü doğrudan mesajlaşma platformlarında meydana geldi. Bu platformlardan en çok hedef alınan ise WhatsApp (%59) oldu. Onu sırasıyla Gmail (%33), Instagram ve Facebook (%27), TikTok (%21) takip etti.

Mağdurların %80’i dolandırıcılığı ödeme sağlayıcılarına bildirse de, %60’ı herhangi bir işlem yapılmadığını ya da bir işlem gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini bilmediklerini belirtiyor. Geri alınabilen kaybı kısmen belirtenlerin oranı ise yalnızca %35.

Ankete katılan ebeveynlerin dörtte biri, çocuklarının da dolandırıcılığa kurban gittiğini belirtti. Dolayısıyla tehlike sadece yetişkinleri değil, dijital dünyaya doğan çocukları da tehdit ediyor.

Bu sadece bir finansal mesele değil. Katılımcıların üçte ikisi, dolandırıcılarla yaşadıkları deneyimlerin kendilerinde ciddi duygusal stres yarattığını ifade ediyor. Güvensizlik, kaygı ve hatta suçluluk hissi, dijital dolandırıcılığın oluşturduğu görünmez etkiler arasında yer alıyor.

Yazım Hatası Artık Yeterli Değil

Kullanıcılar, dolandırıcılığı fark etmede genellikle mesajlardaki yazım ve dil bilgisi hatalarını kontrol etme eğiliminde olsalar da artık bu yöntem yetersiz hale geldi. Dolandırıcılar da giderek profesyonelleşiyor. Rapora göre en etkili önlem, çevrimiçi incelemeleri kontrol etmek ve iade edilebilir ödeme sistemlerini (örneğin PayPal) kullanmak.

Related Posts

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …

Bankalardan yeni ATM düzenlemesi: Pazartesi günü başlıyor!

Bankalar, ATM’lerde para çekme limitlerinde yeni bir döneme geçiyor. Şube içi cihazlarda limitler yükseltilirken, dış mekanlardaki ATM’lerde mevcut uygulama sürecek. Kullanıcılar artık nakit çekimlerinde farklı kurallarla karşılaşacak.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Ekonomist Muhammet Bayram canlı yayında rakam verdi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte en düşük emekli maaşına yapılacak zam için de harekete geçilecek. Ekonomist Muhammet Bayram

Bir ilde toplu ulaşıma yüzde 47 zam geldi

Belediye Meclisi’nde alınan kararla birlikte Afyonkarahisar’da toplu ulaşıma yüzde 47 zam geldi.

Bulgaristan iş dünyasında güven arttı, enflasyon düştü

Bulgaristan’da iş dünyası güven göstergesi, 2025 Haziran’ında bir önceki aya göre hafif bir yükselişle 18,2’den 18,4’e çıktı. Bu artışta, sanayi girişimcilerinin mevcut üretim faaliyetlerini daha olumlu değerlendirmesi etkili oldu. Üretim …

Altının tahtı sallandı! İşte haftanın en çok kazandıran yatırım araçları

Haziran ayının son haftasında finansal piyasalarda yatırım araçlarının performansı belli oldu. Bu hafta en çok kazandıran yatırım aracı hisse senedi fonları olurken, altın fiyatlarında düşüş dikkat çekti. BIST 100 ENDEKSİ YÜKSELDİ Borsa İstanbul’da …