CHP’li Zeynel Emre’den Bakan Kurum’a ‘Kanal İstanbul ve Tsunami Riski’ ile ilgili soru önergesi

Zeynel Emre’den Kanal İstanbul Tsunami Riski İçin Uyarılar

Zeynel Emre, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının ve akademik kurumlarının uzun süredir Marmara Denizi’ni etkileyebilecek tsunami riskine dikkat çekti. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin geçmiş tsunamilere ilişkin verilerini hatırlatan Emre, Kanal İstanbul Projesi’nin afet senaryoları açısından ne kadar risk taşıdığını sorguladı.

Emre, 1509, 1894, 1963 ve 1999 yıllarındaki depremler sonrası oluşan tsunamilerin etkilerine vurgu yaparak, Kanal İstanbul’un denizaltı heyelanı senaryolarının en kritik risk olarak tanımlandığını belirtti. Ancak, Kanal İstanbul resmi web sitesinde projenin tsunami riski taşımadığı iddialarına yer verildiğini söyleyen Emre, bu çelişkinin bilimsel temele dayanıp dayanmadığını sorguladı.

Emre’nin Bakanlık’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

  • “Marmara Denizi’nde olası bir tsunami durumunda Kanal İstanbul ne ölçüde zarar görebilir? Yeterli bir bilimsel analiz yapıldı mı?”
  • ÇED raporunda yer alan tsunami senaryoları neden göz ardı edilmiştir?
  • Neden, ülkenin önde gelen deprem uzmanları ve akademisyenlerinin uyarılarına rağmen şeffaf bir bilimsel yaklaşım sergilenmemektedir?
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kanal İstanbul Çalıştayı Raporu’ Bakanlık tarafından dikkate alındı mı?”

Zeynel Emre, “Marmara Denizi’ne yönelik yapılacak herhangi bir müdahalenin bilimsel, şeffaf ve kamu yararını gözeterek ele alınması gerektiğini” vurgulayarak, Kanal İstanbul gibi büyük çaplı projelerde, deprem ve tsunami gibi afet risklerinin dikkate alınarak yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Son Dakika… DEM Parti’den CHP’ye ziyaret!

Son dakika haberi… DEM Parti, Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyetin bugün saat 15:00’te CHP Genel Merkezi’ni ziyaret edeceği açıklandı.

Sıcaklık rekorlarını orman yangınları takip etti… Dünyanın ciğerleri yanıyor

ABD ve Avrupa’da aşırı sıcak hava dalgasının yol açtığı veya şiddetlendirdiği orman yangınları, birçok ülkede doğayı ve günlük yaşamı tehdit ediyor.

İran’dan İstanbul’a ilk seferler başladı

İsrail saldırılarında zarar gören Tebriz Havaalanı’nda pist onarımı tamamlandı. 23 gün sonra yapılan ilk uçuş İstanbul’a gerçekleşti. Sefer İran Ata Havayolları tarafından düzenlendi.

Marc Cools’tan CHP’li belediyeler açıklaması

Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Başkanı Marc Cools, CHP’li başkanlara yönelik gözaltıları “muhalefete yönelik tasfiye” olarak nitelendirdi ve tüm yerel yöneticilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

TIR’da cesedi bulunmuştu: Kafasının kesildiği ortaya çıktı

Konya’nın Karapınar ilçesinde yanan TIR’da cesedi bulunan şoför Özcan Karakaya’nın, meslektaşı tarafından başından vurularak öldürüldüğü ve olayın kaza süsü verilerek gizlenmeye çalışıldığı ortaya çıktı.

Dinamoyu tamir etmek istedi; Elektrik akımına kapılarak öldü

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Fırat Nehri’nde su dinamosunu tamir etmeye çalışan çiftçi Yusuf Çemberlitaş, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.