Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Fed’in Bej Kitabı: Tarife belirsizliği ekonomik görünümü kötüleştiriyor

ABD Merkez Bankası (Fed), gümrük vergilerinden kaynaklanan belirsizliğin ekonomik görünümü olumsuz etkilediğini bildirdi.

2024’te Türkiye’de Seyahat Harcamaları Yüzde 44,4 Artış Gösterdi

(ANKARA) – Türkiye İstatistik KurumuSeyahate çıkanlar, 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcadı Bu yıl, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları geçen yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin TL oldu. Bu …

Fatsa’da Dev Mezgit Balığı Avlandı

76 yaşındaki balıkçı Ekrem İlkyaz, 2,5 kg’lık mezgitle Karadeniz’de büyük bir heyecan yaşadı.

Adana’da 1 Ton Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Adana’da yapılan operasyonda 1 ton kaçak kıyılmış tütün bulundu, 2 şüpheli gözaltına alındı.

BIST 30 Endeksi Nisan Vadeli Kontratı Yükselişle Başladı

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yüzde 0,6 yükselişle 10.261,00 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen nisan vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,3 …

Yaz tatilinde çifte tehlike: Kiralar uçtu, sahte ilanlar ortalığa çıktı

Güneş yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte tatil beldelerinde kira fiyatları tırmanışa geçti. Bodrum, Alaçatı, Kaş gibi gözde bölgelerde yazlık daire ve villa kiralarında geçen yıla göre rekor artış görüldü. Uzmanlar erken rezervasyonun ve dolandırıcılara karşı dikkatli olmanın önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir