Yurt içinde, gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi. Küresel ekonomide veriler ABD ekonomisinde belirsiz bir görünüm sunarken, Fed Kasım ayı toplantı tutanaklarında ultra şahin duruşta yumuşama işaretleri verdi. Piyasalarda bu geri adıma risk iştahını artırdı.
Dolarda küresel bir geri adım görülürken, yurt içinde faiz kararı öncesi 18,63 seviyesi izlendi. Altın, Fed tutanakları sonrası bir miktar rahatlarken, petrolde de Rusya-AB çekişmesi izleniyor.
BIST 100 endeksi güne yüzde 0,54 oranında 26,31 puan artışla 4.880,46 puandan başladı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 1,54 oranında yükselişle 4.854,16 puandan tamamlarken, tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Tarihi zirvesini de 4.864,81 seviyesine taşıdı.
Veri gündemi bugün yoğun olurken, içeride TCMB faiz kararı ve reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı izlenecek. Almanya’dan da Ifo iş dünyası endeksleri öne çıkıyor.
Teknik olarak endekste 5.000 seviyesi kritik direnç korunumunu korurken, 4.800 puan da destek konumunda bulunuyor.
Açılışta endeks yüzde 0,54 oranında 26,31 puan yükselişle güne 4.880,46 puandan başlarken, bankacılık endeksi yüzde 0,60, holding endeksi yüzde 0,46 oranında yükselişle güne başladı.
Sektör endeksleri içinde açılışta en çok yükselen yüzde 2,77 ile inşaat olurken, tek düşüş görüldü o da yüzde 0,08 ile menkul kıymet yatırım ortaklıkları oldu.
Küresel piyasalar pozitife dönmek için yol arıyor.

Fed, tutanaklarında faiz artış hızında yavaşlamanın uygunluğu görülürken, bazı yetkililerin risklere dikkati çektiği, bazılarının da faiz artış hızındaki yavaşlamanın oynaklığı azaltabileceği düşündüğü görüldü.
ABD borsası dün alış ağırlıklı bir seyir izlerken, New York borsası bugün tatil nedeniyle işlem görmeyecek.
Avrupa’da enflasyonla ana gündem maddesi olurken, ekonomideki soru işaretleri de artmaya devam ediyor. Dün bölgede açıklanan PMI verileri eksiksiz 50 eşik değerin altında kalmaya devam etti. Borsalarda da dün yükseliş ağırlıklı bir seyir izlendi. Vadeli işlemler güne karışık seyirle başladı.
Asya borsalarında ABD etkisiyle pozitif bir seyir görülürken, Çin’de artan vakalar borsayı negatif ayrıştırdı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 oranında düşüşle, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,95 ve Güney Kore’de Kospi endeksi de yüzde 1 oranında yükselişle günü tamamladı.
Dolar/TL dün günü yatay seyirde geçirirken, bugün sabah saatlerinde 18,63 seviyeleri görüldü.

Fed tutanaklarında yavaşlama sinyalleri görülse de, ECB tarafında yetkililer resesyon endişeleriyle ‘şahin’ duruşlarını koruyor. Dün yüzde 1 oranında değer kazanan euro/dolar bugün 1,042 seviyesinde işlem gördü. Euro/TL de 19,43 seviyesinde karşılık buldu.
Fed tutanaklarındaki görünüm küresel piyasalarda dolarda güç kaybına neden olurken, Dolar endeksinde 105 seviyesine gerileme görüldü. Kasım ayı başında DXY 113 sınırına yeniden yaklaşmıştı. Gelişen ülke para birimlerinde de hemen hemen hepsinin dolara karşı değer kazandığı görüldü.
ABD tahvil piyasalarında resesyon göstergesi olarak izlenen 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getiri farkı eksi 60 baz puana çıkarak 2000 yılından bu yana en güçlü sinyali verdi. Fed’den aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Altın fiyatları, Fed’de yumuşama sinyalleriyle tebessüm etti.

Dün gün içinde keskin yükselişler gösteren ons altın, Fed’den faiz artışının Aralık ayında bir miktar vites küçülteceği beklentisiyle 1.750 sınırına çıktı. sabah saatlerinde de sınırlı bir yükselişle 1.755 dolar bandında hareket ediyor.
Dolar/TL’de de yukarı yönlü hareketlerin bir miktar ivme kazanmasıyla gram altın da 1.051 liradan işlem gördü.
AB’de Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması görüşmelere devam ediyor. Rus petrolüne fiyat sınırı planları için ICE ve Vitol’den uyarı geldi

AB üyeleri 70 dolarlık tavan fiyat için henüz anlaşmaya varamazken, Çin’de artan vakalar ve ABD başta resesyon risklerinde yükseliş, petrolde düşüş eğilimini sürdürüyor.
Brent petrol varil fiyatı dün yüzde 3,8 oranında değer kaybederken, bugüne 84,9 dolardan başladı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol varili de 77,58 dolardan karşılık buldu.
G7 üyesi ülkelerin Rus petrolüne fiyat sınırı uygulama planları konusunda ICE’den ve enerji ticaret devi Vitol’den uyarı geldi.
ICE, AB’nin gaz fiyat sınırı önerisinin tüm piyasayı istikrarsızlaştıracağını savunurken, AB’Nin planlarının enerji tüccarlarının sigorta ödemelerinde yüzde 80 artışa yol açacağını vurguladı.
ICE’ye göre böyle bir artış 33 milyar dolar maliyet ortaya çıkaracak.
Vitol de yaptığı değerlendirmede, ani olarak uygulamaya girecek bir fiyat sınırının büyük olasılıkla ticaretin daha küçük şirketlere yönelmesine yol açacağını savundu.
Vitol CEO’su Russell Hardy, kontrat fiyatlarının belirlenen fiyat sınırının altında olacağı konusunda bir netlik yaşanmadığı sürece Batılı bankalar ve sigorta şirketleri gibi büyük şirketlerin ticarette yer alamayacaklarını belirtti.
Hardy bu durumun normalde Avrupa’ya yönelen Rus petrolünün G7 ülkelerinde faaliyet göstermeyen daha küçük şirketlerin ellerine bırakılması anlamına geleceğini de vurguladı.
Brent petrolde teknik olarak yukarıda 85,18 ile 85,42 dolar aralığı, aşağıda da 84,77 ile 84,60 dolar aralığın izleniyor.