Milyoner sayısı yüzde 49 arttı ama 163 milyon hesapta 10 bin TL bile yok

Türkiye’deki Milyoner Banka Hesapları 2,1 Milyona Ulaştı, Mevduatlar Arttı

Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat sahibi kişi sayısı, 2025 Nisan ayı itibarıyla 2 milyon 377 bin 32’ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu sayı bir önceki yıla göre 785 bin kişi artarak yaklaşık %49’luk bir büyüme gösterdi. Geçen yıl aynı dönemde milyoner sayısı 1 milyon 591 bin 682 olarak kaydedilmişti.

Mevduat Tutarı 17 Trilyon TL’ye Yaklaştı

Milyonerlerin toplam mevduat hacmi, aynı dönemde 11,8 trilyon TL’den 16,99 trilyon TL’ye yükseldi. Bu, yalnızca kişi sayısında değil, aynı zamanda mevduat miktarında da önemli bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Yurt İçi Milyonerlerin Sayısı 2,1 Milyonu Geçti

Yurt içinde yerleşik milyoner sayısı, bir yılda 744 bin 548 kişi artarak 2 milyon 176 bin 939’a ulaştı. Bu kişilerin banka hesaplarında toplam 15,7 trilyon TL bulunuyor.
Bu tutarın dağılımı şu şekilde:

  • 10,05 trilyon TL yerel para cinsinden
  • 4,47 trilyon TL döviz tevdiat hesaplarında
  • 1,21 trilyon TL kıymetli maden depo hesaplarında

Ortalama bir yurt içi milyonerin banka hesabında 7 milyon 230 bin TL birikimi olduğu hesaplandı.

Yurt Dışında 200 Bin Türk Milyoner Yaşıyor

Yurt dışında yerleşik milyoner sayısı ise 200 bin 93’e yükseldi. Geçen yıla kıyasla 40 bin 802 kişilik bir artış kaydedildi. Bu kişilerin toplam mevduatı 278,4 milyar TL artarken, bu tutarın 391 milyar TL’si TL cinsinden tutuluyor.

Mevduatların %78’i 2,1 Milyon Kişide Toplandı

BDDK verilerine göre, Türkiye’deki toplam banka mevduatlarının %78’i yalnızca 2,1 milyon kişinin elinde bulunuyor. Bu kişiler, toplam 15,3 trilyon TL’lik bir mevduata sahip.

163 Milyon Hesapta 10 Bin TL’nin Altında Para Var

Öte yandan, banka hesabında 10 bin TL’nin altında para bulunan hesap sayısı 163 milyonu aşıyor. Bu durum, milyonlarca kişinin yalnızca birkaç bin liralık birikime sahip olduğunu ve birçok kişinin birden fazla banka hesabı bulunduğunu gösteriyor.

Düşük Gelirli’nin Payı Neredeyse Yok Oldu

2020 yılında milyonerlere ait mevduatların toplam içindeki payı %55,37 iken, 2025’te bu oran %78’e yükseldi. Aynı dönemde, 10 bin TL altı hesapların payı %2,69’dan %0,7’ye düştü. Son beş yılda yüksek gelir grubunun sistemdeki payı çarpıcı bir şekilde artarken, düşük gelir grubunun payı neredeyse tamamen eridi.

TCMB Verileri Tabloyu Destekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son verilerine göre:

  • TL mevduatları haftalık bazda %4,12 artarak 11,75 trilyon TL’ye ulaştı.
  • Yabancı para mevduatları %1,19 artışla 6,42 trilyon TL oldu.
  • Bankalardaki toplam döviz mevduatı 192,8 milyar dolara yükseldi.

Bu miktarın 164,1 milyar doları yurt içi yerleşiklerin hesaplarında bulunuyor.
Parite etkisinden arındırıldığında, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında haftalık 1,37 milyar dolarlık net artış kaydedildi.

Related Posts

Tapuda herkesin atladığı detay! Fark etmeyenler yıllarca borç ödüyor

Ev almayı planlayanların dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri tapu türüdür. Kırmızı ve mavi tapular, aralarındaki farklarla birlikte mülk alım-satım sürecini ve gelecekteki mali yükümlülükleri doğrudan etkileyebilir. Peki, bu tapuların anlamı nedir ve aralarındaki farklar neler? İşte tüm detaylar…

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …

Tarım Bakanlığı sahtecilik yapanları açıkladı: Kıyma ve sucukta pes dedirten yöntem

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini tehdit eden taklit ve tağşişli ürünlerle mücadele kapsamında denetimlerini sürdürüyor. Bakanlık taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi.

Tarım Bakanlığı sahtecilik yapanları açıkladı: Kıyma ve sucukta pes dedirten yöntem

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini tehdit eden taklit ve tağşişli ürünlerle mücadele kapsamında denetimlerini sürdürüyor. Bakanlık taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi.

Kanatlı, sakatat… Et lekelendi, gerçeğine ulaşmak mümkün değil

Tarım ve Orman Bakanlığı, gerçekleştirdiği denetimler doğrultusunda ‘taklit veya tağşiş’ yapıldığı belirlenen ürünleri ve bu ürünleri piyasaya süren işletmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Son yayımlanan listede özellikle et ve et ürünlerinde …

Altında düşüş: Kilogram fiyatı geriledi

Altın piyasasında en düşük 4 milyon 310 bin lira, en yüksek 4 milyon 329 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günün sonunda yüzde 0,2 azalışla 4 milyon 320 bin lira oldu. Standart altının kilogram fiyatı, dün günü 4 milyon 330 bin …