Siyasetteki kutuplaştırıcı dil, toplum üzerinde yoğun kaygıya neden oluyor: ‘Baskı direnişi tetikler’

Türk Tabipleri Birliği: Kutuplaştırıcı Siyaset Toplum Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB), kutuplaştırıcı siyasetin, toplum sağlığına zarar verdiğini vurguladı. TTB, bu tür siyasetin yurttaşların psikolojisi üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını belirtti.

Cumhuriyet gazetesi, toplumun nasıl etkilendiğini ve siyasilerin toplum sağlığını korumak için üzerlerine düşen sorumlulukları Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Kaya ile konuştu. Kaya, siyasi figürlerin toplum için rol modelleri olduğunu ve kullandıkları dilin toplum üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kaya, “Siyasi figürlerin kullandığı dil, toplum üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Dildeki şiddeti ortadan kaldırma sorumluluğu siyasetçilere aittir. Kutuplaşıcı dil, ayrımcılık ve düşmanlığa neden olabilir. Bu tür bir dil, toplumdaki belirsizlik, kaygı, öfke ve haksızlık duygularını artırabilir” şeklinde konuştu.

Toplumun İyileşmesi Dilde Başlar

Şiddetin kendini önce dilde gösterdiğini savunan Kaya, George Orwell’in 1984 romanında siyasi dil hakkında söylediklerinin günümüzde de geçerli olduğunu belirtti. Ayrımcı ve düşmanlık yayan bir dilin, toplumda olumsuz etkilere neden olduğunu ifade etti.

Ayrımcı Dil Çeşitli Riskleri Beraberinde Getirir

Kaya, ayrımcı dilin yurttaşlarda çeşitli olumsuz etkilere sebep olabileceğini vurgulayarak, medyanın dilindeki kutuplaştırıcı siyasetin yurttaşları nasıl etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Belirsizlik, kaygı ve öfkenin artabileceğini belirten Kaya, demokratik hakların kısıtlanması durumunda toplumda öfke ve baskıya karşı direnişin tetiklenebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.