Euro Bölgesi’nde Hizmet Sektöründe Düşüş Belirginleşiyor

0
euro-bolgesi-hizmet-sektorunde-olumsuz-sinyaller-xZdfWeI5

Euro Bölgesi’nde ticari faaliyetler, İran-İsrail-ABD ilişkilerindeki gerginliklerin etkisiyle Nisan ayında beklenmedik bir daralma yaşadı. S&P Global tarafından yayımlanan Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), bir önceki ayki 50,7 seviyesinden 48,6’ya gerileyerek, büyüme ve daralma arasındaki kritik 50 eşik değerinin altına düştü. Analistler, endeksin 50,1 seviyesinde kalmasını bekliyordu.

Almanya ve Fransa’da hizmet sektörü alarm veriyor

Bölgedeki en büyük iki ekonomide, sanayi ve hizmet sektörleri arasında belirgin bir ayrışma gözlemleniyor. Almanya’da sanayi üretimi hala dayanıklılığını korurken, hizmet sektöründe ciddi bir düşüş yaşandı. Fransa’da ise imalat sektörü, 2022 yılından bu yana en güçlü performansını sergileyerek beklentilerin üzerinde sonuçlar doğursa da, hizmet sektöründeki gerileme genel ekonomik görünümü olumsuz etkiledi.

Arz sıkıntıları ve enflasyonist baskılar

S&P Global Market Intelligence Başekonomisti Chris Williamson, Euro Bölgesi’nin Orta Doğu’daki çatışmalar nedeniyle derinleşen ekonomik sorunlarla mücadele ettiğini ifade etti. Williamson, “Yaygın arz kıtlıkları büyümeyi daha da zorlaştırırken, önümüzdeki günlerde fiyatlar üzerinde yukarı yönlü yeni baskılar oluşturma riski taşıyor” şeklinde uyarıda bulundu. Girdi maliyetleri ve satış fiyatlarındaki artışın, yalnızca enerji maliyetleriyle değil, emtia fiyatlarındaki genel artış ve arz-talep dengesizliğinden de kaynaklandığı belirtildi.

AMB’nin faiz politikası zorlanıyor

Beklentilerin altında kalan ekonomik performans, bu ay toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası (AMB) üzerinde artan bir baskı oluşturuyor. Enflasyon oranları, yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyretmesine rağmen, ekonomik daralma sinyalleri politika yapıcıların hareket alanını kısıtlıyor. Piyasalar, yıl sonuna kadar iki faiz artışı olasılığını fiyatlasa da, AMB’nin enerji etkisinin fiyatlar üzerindeki kalıcılığına dair daha fazla veri beklemesi öngörülüyor.

AMB, Mart ayında yaptığı projeksiyonlarda GSYH’nin 2026’da yüzde 0,9 oranında büyümesini tahmin etmişti. Ancak yetkililer, çatışmaların uzaması durumunda bölgenin “olumsuz senaryo” ile karşı karşıya kalabileceğini ve büyümenin çok daha kısıtlı olabileceğini ifade ediyor. Almanya gibi ülkelerin savunma ve altyapı harcamaları ekonomiye bir miktar destek sağlasa da, yakıt ve temel giderlerdeki artış, tüketici tarafındaki durgunluğu tetiklemeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir